Península Antàrticanovembre 2021

Poques experiències et deixen sense paraules, paralitzen els impulsos vitals i t’obliguen simplement a deixar-se d’històries aturar-se i contemplar tot allò que els teus cinc sentits puguin captar. Els dies a l’Antàrtida només poden ser així d’espectaculars.

Aquest llarg parèntesi pandèmic ens ha fet valorar més que mai els moments de llibertat, hem reconnectat amb la naturalesa que ens envolta i apreciat més que mai els instants que podem passar endinsats en ella. És per això que quan s’ha començat a obrir la porta dels viatges tots hem mirat en especial interés cap la muntanya o el mar… 

Moltes coses s’han aturat durant aquest temps, però d’altres seguien avançant inexorablement, nosaltres mateixos ens apropàvem a una meta, una cita prevista amb l’eclipsi de sol del 4 de desembre del 2021, un fenomen que succeeix cada cert temps i en llocs ben diversos segons com s’escaigui. Les casualitats d’aquest esdeveniment feien que aquest cop la totalitat toques mar i terres antàrtiques, sens dubte tot un repte per si sol que es feia més complexe en temps de covid. El difícil referent del passat 12 de desembre de 2020 quan només un 10% de la nostra expedició va aconseguir arribar a destí, conservant l’esperit i les ganes per arribar prop de Bariloche per veure l’eclipsi passat van encendre la flama de la resta de caçadors d’eclipsis que no volien tirar la tovallola un any més. 

Així doncs a primers d’any de 2021, mentre esperàvem les vacunes tot estava en suspens, i l’habitual febre dels caçadors d’arreu del món estava hivernant a l’espera de l’evolució pandèmica. A l’altra costat de la balança i descartant poder dormir a terra ferma a l’Antàrtica les cartes apuntaven a l’opció creuer per arribar a la meta blanca. Només sentir paraules com Eclipsi, Península Antàrtica i viatge… ja ens van fer somiar a molts, i mica en mica malgrat les barreres econòmiques vam composar una expedició de valents amb aquest objectiu. Tres mesos abans de la partida, però el context del turisme mundial no semblava recuperar el pols esperat i un a un, molts dels vaixells d’expedició que haurien d’estar surcant els mars antàrtics aquest mateix “estiu” van començar a cancel·lar o posposar les seves sortides; aquest incert panorama només precipitava urgències pels caçadors que teniem la data més aprop. Argentina i Xile havien de definir la seva represa, així com les companyies de creuers que operen per aquests mars. Després d’un any llarg, els vaixells i el personal havien de tornar a posicionar-se a aquestes latituds per començar la temporada. 

Nosaltres finalment vam decantar-nos per la nau d’Hurtigruten, Roald Amundsen, impossible trobar un nom més pioner i expedicionari per l’empresa que teniem davant; segurament impossible trobar un vaixell més nou i amb unes comoditats més bones a dia d’avui. L’experiència a bord ha resultat de matrícula d’honor, i és que la companyia noruega li ha donat una volta més al concepte d’expedició oferint les prestacions més actualitzades i confortables possibles en aquestes latituds. La poca densitat d’ocupació a causes de la covid també fan els viatges encara més exclusius i còmodes. Una altra cosa és la mateixa sort climatològica que ens va acompanyar alhora de creuar el temut passatge de Drake, aquest impàs tempestuós, punt de confluència dels oceans Pacífic, Atlàntic i Antàrtic va resultar més amable de l’esperat, les llargues onades ens van portar a la costa blanca, visualitzant el continent superlatiu com l’anomenen alguns. I és que realment davant de qualsevol comparació sempre és el més. El més austral, el més blanc, més fred, més gelat, més gran, més despoblat, verge, perillós, preciós, fràgil, poderós… Tan sols arribant a la Península Antàrtica, a través del mar de gel, sortejant tempans i icebergs que ens donen la benvinguda ja podem intuir les dimensions i les característiques d’aquest continent són d’allò més extraordinàries; imatges corprenedores i màgiques si el dia que ens acompanya és solejat; perturbadores, amenaçadores i fantasmagòriques quan cau el sol, apareix la boira, o el mal temps en general. Només veient aquest entorn podem començar a al·lucinar si fem l’exercici de traslladar-nos fa cent anys quan Amundsen, Cook, Scott o Shackleton van aventurar-se a creuar aquestes aigües per arribar al Pol Sud, unes gestes que fan posar la pell de gallina. 

El nostre viatge per la península antàrtica ens va dur en primer lloc l’Illa de la Mitja Lluna, la tarda boirosa i crepuscular ens feia dubtar de si trepitjavem la lluna o la mateixa Antàrtida, una base argentina ara tancada i uns primers i tímids pingüins ens van treure de dubtes davant aquells fotogrames inesborrables. El matí següent navegant per la costa oest de la península no només vam deixar enrere el mal temps, sinó que aquella boira i el mar de petits glaçons va deixar lloc a icebergs cada cop més grans, nombroses muntanyes nevades entre enormes glaceres anònimes que mirarien per sobre l’espatlla al mateix Perito Moreno, canals gelats que voldriem congelar a la retina davant tanta bellesa natural que enamorava a tots els tripulants del vaixell al seu pas, tots bocabadats a coberta. Un plaer pels sentits fins arribar al port natural de Orne Harbour, custodiat entre cims d’uns quatre cents o sis cents metres nevats. La baixada amb les zodiacs i la posterior ascensió per tenir la panoràmica d’aquell mirador és una de les postals del viatge. La competència per trobar aquells moments dignes d’unes memòries o de ser penjats sense parar a les xarxes socials són difícils de triar, i és que el passeig en kayak l’endemà per les tranquiles aigües de Danko Island, entre tempans de gel, llunyanes colònies de pingüins i alguna cua de balena són brutals. Els nostres dies intensos a les costes antàrtiques arribàven a la seva fi, abans però voliem endinsar-nos cap al temut i fred Mar de Weddell, zona d’aigües pures, llar de les criatures marines més salvatges i aïllades del planeta… però el primerenc estiu antàrtic ens va barrar el pas abans de l’esperada arribada a la platja de Brown Bluff on resideixen algunes de les colònies de pingüins més grans del continent blanc. Això però no suposa pas un fracàs quan parlem d’una expedició en aquest entorn, al contrari. L’enorme banquisa resistent després de l’hivern era el motiu que ens privava l’arribada al nostre port, més de metre i mig de gel intransigent que aguantava impasible davant els envats del nostre trencagels. Així doncs davant aquesta fermesa de les condicions de la banquisa ens va permetre poder dur a terme un agelatge, amarrar el vaixell davant la platja blanca i poder trepitjar per unes hores aquell tros de terra blanc que possiblement setmanes després l’estiu s’hauria endut. Pingüins curiosos, orques juganeres i quilòmetres d’un paisatge abrumador, sens dubte una altra d’aquelles experiències per explicar al nets i més quan la jornada que ens acompanyava era la d’un dia ben clar. 

El nostre periple en aquelles latituds tenia un altre objectiu, trobar les coordenades exactes per situar-nos sota la línea de la totalitat de l’eclipsi al cap de dos dies. Passat per davant de la mítica illa Elefant, refugi final de l’expedició supervivent més valenta que es coneix de les històries d’aquests mars vam enfilar el nord per acabar de situar-nos el dia i hora correctes a la centralitat de l’eclipsi. Malauradament les previsions i totes les probabilitats de tenir la boira sobre el mar a quarts de quatre de la matinada, just amb la primera llum del llarg dia estiuenc del pol antàrtic es van a complir. El dia no era massa clar, es va fer fosc entre la boira, per un minut curt es tornà a fer de nit i altre cop aquell matí gris i mandrós va aparèixer de nou… vam necessitar una jornada llarga de navegació per pair la decepció. Per sort les Illes Falkland ja ens esperaven, una altra llum, una altra cara, sense neu però amb centenars de pingüins i aus que ens van suposar casi un segon viatge. Tres dies baixant de nou amb les barcasses inflables per trepitjar Illes verges transitades pels vents més aspres i la llibertat de la naturalesa. Per culpa dels protocols covid ens vam quedar sense poder trepitjar cap població, així doncs vam continuar amb la nostra bombolla salvatge per després d’haver trepitjat les Illes de Sounders i West Point retornar pel canal de Beagle i començar a desfer el llarg vol de tornada, Santiago, Madrid i Barcelona. Un periple llarg per pair un dels viatges més remots i especials que segur que recordarem, un mosaic d’impressions descomunals que igual que el bon vi amb els dies va guanyant encara més cos, i quan més pretenem comparar-ho més incomparable resulta. Tot just fa un any i difícilment esborrarem el que vam veure.