Si tens ganes de que bufin aires de canvi, però tampoc tens temps, ni ganes o calers perquè enguany tiris la casa per la finestra fugint del continent…, la solució la tenim al nord d’Europa. Pot resultar una aposta segura per trobar contrastos, natura, ordre, fresca, ciutats i pobles preciosos i perquè no, també exotisme. Recorrerem amb cotxe la costa del Bàltic, des de Copenhaguen començarem a conèixer Escandinavia.   

La capital de Dinamarca és una de les petites joies del Bàltic, un viatge en cotxe és ideal per fer-ho amb amics, en parella i inclús en aquest cas amb família. Copenhaguen no és ni massa gran, ni tampoc massa tranquil·la, una volta pels seus carrers empedrats, per les ribes del canal o davant del mar és d’allò més agradable quan s’allarga la primavera o durant els mesos més càlids d’estiu. Tot passant pel Palau Reial, l’Òpera, creuant verds parcs ben enjardinats fins a trobar-nos amb la famosa estatua de la Sireneta, símbol de la ciutat i del país, i és que realment simbolitza a la perfecció aquesta ciutat de conte. 

Si aquest vol el feu amb bicicleta, encara us trobareu més familiaritzats amb el tarannà danès. El país té una relació d’amor amb les dues rodes i de fet amb tot el que respira ecologisme i sostenibilitat, i és que per alguna cosa Dinamarca ja forma part dels països escandinaus… per una banda tenen un gen víking i cerveser, i per l’altre costat aquest aire intel·lectual i naturista…  Ara bé, possiblement de tots els països escandinaus els dos més cosmopolites, moderns i elegants són Suècia i Dinamarca. Al mateix temps però Dinamarca és un xic diferent, el pintoresc nucli antic de Copenhaguen ens recorda a les veïnes Amsterdam i altres ciutats de Flandes, segurament és gràcies a la vida al voltant dels canals; aquí trobarem les millors botigues de roba, pastisseries o restaurants que formen part d’aquest paisatge tan acollidor del barri de l’antic port, Nyhavn. El fantàstic parc del Tívoli, una autèntica postal vintage que ens trasllada a l’esplendor noucentista d’una gran capital resulta una altra de les cireretes incomparables de la ciutat, animals, teatres, paradetes per menjar, música, una vida pròpia de pel·lícula els mesos d’estiu. Per últim, pels més hipsters que volen fugir dels centre més típic i els seus elegants restaurants tenim el barri de moda de Vesterbo, ideal per passejar, fer una bona cervesa artesana i penjar alguna foto a les xarxes socials ben maca de les nostres vacances, també trobem un altre barri roig o pels més hippies poden endindar-se a l’antiga caserna militar okupada des dels anys 70 i que representa un autèntic referent de la cultura alternativa i antisistema del continent.  

Sortint direcció al llac Elsinore ens trobem el castell de Kronborg, més conegut com el castell de Hamlet, seguint cap a l’oest del país arribem a la península de Jutlandia, la benvinguda a aquesta boscosa i verda regió ens la dóna la ciutat de Vejle, situada al mig del fiord que li dóna nom… possiblement aquestes verdes postals al costat del mar foren font directe d’inspiració dels contes infantils d’Andersen. A pocs quilòmetres a la rodona hi ha diversos punts d’entreteniment, des del Museu de la Ciència d’Okolariet, el de l’energia de Randboldal, o alternatives més naturals com el famós zoo o el Gorila Park. Però sens dubte, un dels racons més màgics per a totes les generacions més joves que han crescut a base de construir peces de lego, és Legoland, a la ciutat de Billund. 

Una parada recomanable, per entendre totes les arrels daneses és la ciutat d’Aarhus, ens resumeix i engloba entre els seus carrers gairebé els darrers 1.500 anys d’història danesa… anat cap amunt passarem per l’original, bohèmia i cultural Aalborg -antiga capital medieval del país- de vital importància portuària i lider en ecologisme europeu. Si seguim amunt  arribarem al poble de Frederikshavn… a uns 190 km concretament, i si encara mirem més al nord des d’allà podem agafar un ferri per fer menys de 100 km per mar i arribar a la costa de Suècia, amb la imponent Göteborg, però això ja seria començar a trepitjar terres sueques… i gairebé mereixeria un viatge a part, tot i així són molts els que s’animen a fer el creuament amb ferri, combinar aquestes dues costes, arribar a Estocolm i baixar de nou per la costa fins a Malmö i tornar a creuar el Bàltic, aquest cop a través d’un enorme pont i  retornar a Copenhaguen. Sens dubte una manera diferent de veure un dels països més discrets del continent, però un d’aquells diamants en brut ideal per a totes les edats i gustos, pocs quilòmetres i molt suc per fer un viatge en cotxe aquest estiu.