La humanitat sembla que tingui tendència als conflictes, no cal que parlem de les guerres més mediàtiques del segle XX, ja que el nou mil·leni tampoc sembla haver resolt l’etern tarannà egocèntric i testosterònic dels grans dirigents, i el 2020 ens ha deixat un parèntesi no desitjat que possiblement encara agreujarà més les diferències i els interessos geopolítics. Ara bé, si en aquest planeta bel·ligerant, en aquest Occident agressiu i al mig d’aquesta Europa ambiciosa hi ha un paradigma de pau, seguretat i tranquil·litat sens dubte ha estat Suïssa qui s’ha guanyat la fama. 

Un altre dia podríem parlar dels perquès d’aquesta estratègia no bel·ligerant. Però els fets parlen per si sols, la Confederació Helvètica no entra en guerra des de fa 200 anys, una república federal composada per 26 cantons, amb quatre llengües oficials (francès, alemany, italià i romanx); capitalitzada per Berna però realment conduïda per les potents economies de Zurich i Ginebra. 

El mercat suís, gràcies a aquesta fama d’estabilitat i seguretat s’ha pogut consolidar com una de les potències europees, acollint les seus de diverses multinacionals, sent una de les reserves bancàries més importants del continent i un petit país però amb molt de pes. També a Suïssa la Creu Roja, l’ONU o l’Organització Mundial del Comerç hi tenen les seves oficines centrals.

Per altra banda mai ha entrat a formar part del Mercat Comú ni de la zona Euro, qui sap si aquest ha estat el gran encert ara més que mai que el projecte europeu es mirat amb cert recel. El que està clar és que el poble suís desprèn un aire de confiança, amabilitat, familiaritat i poca disbauxa… envoltat pels Alps, el país de la Heidi només pot suscitar-nos una evocadora imatge de paradís pels infants, naturalesa al mig d’Europa, unes pistes d’esquí envejables així com un entorn ideal per a realitzar una diversitat enorme d’activitats familiars, esportives i de muntanya. Senderisme, trekkings, BTT, muntar a cavall, rem o pesca a llacs, etc.

Hi podríem arribar en sis hores amb cotxe, tren o dues hores d’avió amb qualsevol dels vols de Swiss Air, una altra de les bones empreses que pot presumir el país, famosos per la seva puntualitat com els rellotges o bé amb Vueling, que és l’alternativa majoritària que ofereix l’aeroport de Barcelona… també famosa, però deixarem el perquès de la seva fama en un forat. Sens dubte no tan famosos com els forats d’Emmental, i és que la ruta pels amants dels formatges a Suïssa farà la boca aigua a més d’un. Són pobles que oloren a formatge, i a la vegada encantadors i bucòlics com el petit poble de Gruyère, per molts un dels més bonics del país amb tot el seu casc antic del segle XV amb construccions de fusta.

Però també podem trobar bona xocolata o les famoses roses de Rapperswil al costat de Zurich, una ciutat de caire més econòmica però recomanable per navegar pel seu llac i veure els seus elegants carrers envoltats de les muntanyes alpines… Lucerna, ja més al centre del país seria l’altra gran parada que es pot fer prop de la zona alemanya de Zurich mira al famós llac dels Quatre cantons i té un dels ponts de fusta més fotografiats d’Europa. Berna i Ginebra són les altres dues grans ciutats del país, entremig hi ha parades obligatòries pels amants de les muntanyes com el telefèric giratori de Rotair amb una panoràmica espatarrant, Interlaken als peus de la Junfgfrau el clàssic cremallera construït a principis del segle XX  que ens entrarà al cor dels Alps a mesura que anem creuant túnels i muntanyes durant el pintoresc trajecte.

L’altre emblemàtic cim és el Cerví, majestuós i imponent vetllant el bonic poble de Zermatt, l’ascensió en aquest cas ja és per professionals del risc, pels bojos de la muntanya, runners i bikers federats o de pa sucat amb oli i és que òbviament l’entorn ofereix mil i una excursions per fer amb una postal inigualable de fons, o per les millors selfies d’instagram. I queda clar que un país amb aquestes elegants muntanyes no només a l’estiu cobra vida, sinó que al hivern són la casa dels amants del ski. Els esports de neu són els clar protagonistes en l’època d’hivern i és que al bell mig del vell continent no només es troben muntanyes, sinó unes infraestructures, serveis i qualitat de neu d’un nivell espectacular noms com: Zermatt, Crans Montana, Sankt Moritz, Davos, Gstaad, Saas Fee o Interlaken són el somni de tots els snowborders i palilleros. I és que de fet, moltes d’aquestes pistes es gaudeixen de les neus permanents de les glaceres alpines, que mesos després resulten ser les fonts d’aigua i verdor d’un dels països més bonics, nets, tranquils, agradables i segurs d’Europa.