Malauradament tot allò relatiu al continent africà ens sona desconegut, les notícies ens arriben amb comptagotes i des de fa segles s’arrossega un desinterés cultural i social difícil de cap girar des d’Europa. Tot i així si sou dels que us pica la curiositat quan llegiu mots com Okavango, quedeu embadalits davant imatges de Chobe i somieu en trepitjar llocs com el Kalahari… Botswana és el vostre país.

La connexió amb les colònies es va capitalitzar en algunes metròpolis en concret, el cas de tota l’àrea austral del continent africà el pes històric de ports com Ciutat del Cap i Durban va acabar erigint Sud-Àfrica com el far i motor de la part més meridional del territori. Aquest desenvolupament de certes àrees més riques, tot i comportar desequilibris demogràfics, socials, etc. Va resultar que durant encara més anys racons del continent africà romanguessin encara més oblidats… Puntualitzant, no pas tots els racons. Tothom sap que l’afició a la caça per part de l’alta aristocràcia ve de lluny i justament ha estat durant les darreres dècades que la proliferació primer de caceres i després de safaris fotogràfics el que ha portat l’home occidental a intentar capturar records de tot tipus en aquestes latituds.   

I és que la sabana africana abasta més enllà de l’actual Kenya o Tanzània; la natura no té fronteres i tota la bestialitat de població animal, de tota varietat d’espècies que podem trobar: lleons, zebres, girafes, elefants, hipopòtams, antílops, gaseles, hienes, guepards, rinoceronts, lleopards, bous, nyus, etc. I per no citar la quantitats d’aus o mamífers més petits… tots ells caminen sense impediments segons les èpoques de pluges entre el que seria l’equador i el tròpic de capricorn africà.  Un dels petits tresors de la terra on actualment podem trobar-ne a centenars és a l’espectacular Parc Natural de Chobe, a Botswana. Aquest parc es troba a poques hores de les meravelloses Cataractes Victòria, un d’aquells altres punts gairebé mitològics del primer continent. Allà on Livingston qui meravellat les redescobrí i batejar en honor a la Reina d’Anglaterra i on actualment el famós Doctor i explorador hi té una ciutat amb el seu nom a la riba d’aquests impressionants salts d’aigua. Un dels punts obligats per a tots els amants dels grans viatges, i és que a més a més justament a qui podem caminar entre Zàmbia i Zimbawe. 

És molt provable doncs que si un dia decidiu embarcar-vos cap a Botswana noteu la irremeiable atracció per a acostar-vos a certs punts innegables. Després de deixar enrere les aigües del riu Zambezi i la sabana de Chobe, conduint en direcció contrària, com si busquéssim la costa Atlàntica trobem un altre punt obligat per a quedar-nos hi uns dies. De fet podria ser un d’aquells llocs que sense saber-ho ens podríem quedar anys embadalits i sobrepassats per la immensitat del paisatge que ens envolta. Anomenat un dels darrers tresors d’Àfrica, aquí hi trobem un dels accidents geogràfics únics i curiosos del planeta, el Delta del Okavango. Segurament quan més segles passin i més evolucioni tot el món urbanitzat més embadalits quedarem quan puguem palpar racons com aquest. El riu Okavango no és capaç d’arribar a l’oceà i morir al mar com la majoria de rius coneguts, sinó que just darrera les costes de Namíbia trobem el desert del Kalahari, aquest imponent món àrid, hipnòtic de dunes i hectàrees de sorra inacabables arriba a ocupar el 70% del territori de Botswana i és just aquí, quan desert i riu es troben que es forma el delta interior més gran del món. Una zona d’aiguamolls, un oasi dins d’aquest entorn àrid, niu de trobada de milers d’espècies, un pulmó verd i ple de vida per on el podrem recorrer en barca, o a peu… i on definitivament quedarem corpresos de la màgia de la naturalesa. Sens dubte aquest safaris diferent és un dels viatges més inversemblants i extraordinaris, el simple fet de traslladar-nos a l’essència del cicle de la vida, al cor d’Àfrica. Una experiència inoblidable per a qualsevol. Si es disposa de més dies alguns aventurers s’embarquen més enllà cap a les terres del namib, d’altres volen volar cap a platges paradisíaques… però tot això potser ja forma part d’altres viatges.