Per acabar aquesta Santa Estranya Setmana el viatge que us proposem des del sofà a través d’aquestes tres recomanacions culturals va lligat a les religions del món, aquella part més filosòfica que ens poden mostrar i per què no influenciar les cultures i les visites a un país, de ben segur que us són coneguts, però en dies com aquests mai està de més recuperar tres obres d’art com aquestes:

LLIBRE:  Clément, Catherine El viaje de Teo (1998) Madrid, Siruela

PEL·LÍCULA: Bertolucci, L’últim Emperador (1987) Regne Unit, Italia, França, Xina. Recorded Picture Company

DISC: The Beatles, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) Parlophone

Uns altres tres nous clàssics de cultura popular contemporània. Un dels millors llibres per parlar-nos des de la ficció de les grans religions del món, el viatge d’aquest adolescent malalt terminal amb la seva excèntrica tieta ens portarà de Jerusalem a Benarés, passant per Delfos, Istanbul, Dakar, El Caire, Rio de Janeiro, Jakarta o Nova York o Kioto… una viatge excepcional per la geografia i les cultures del món, però sobretot per allò més rellevant de la vida mateixa. 

Abans de que la globalització ens permetés anar d’un cantó a l’altre de món i que la gran Xina fos més present a la nostra vella Europa, i a tot arreu en general… aquells milions d’hereus de Mao ens resultaven uns grans desconeguts, la revolta de Tiananmen del ‘89 i aquesta icònica i premiada pel·lícula de Bertolucci sens dubte van suposar dos grans fets antagònics però a la vegada detonants per un magnetisme irremediable vers la cultura mil·lenaria xinesa. La fotografia, vestuari i música d’aquest film resulta encara d’una composició i bellesa formidable. 

L’hinduisme és l’altre de les grans religions centenàries del planeta, i per culpa de la seva demografia cada cop més rellevant. Qualsevol viatge a l’Índia va instrínsicament lligat a la religió, més enllà de les castes, l’organització social i el pes d’aquesta al dia a dia resulten cada cop més potents per als ulls cada cop més laics d’occident. Són centenars als turistes impactats per aquests segles de fe, colors, olors i costums tant diferents. Dels viatges més productius a l’Índia el ‘67 dels Beatles va donar fruit a un dels disc més importants del segle XX. Una obra d’art, enguany se celebren 60 anys del primer disc de la banda de Liverpool, i 50 de la seva dissolució.