Per procurar fer menys feixucs aquests dies de confinament a més a més us proposarem cada setmana algunes propostes culturals relacionades amb el plaer de viatjar, el món dels viatges i tot tipus de destins i experiències en forma de llibres, pel·lícules o música per tal d’acostar-nos des del sofà de casa a tots aquests països.

Per començar podríem recórrer a tres pilars vinculats a la cultura occidental popular lligats amb el fet inherent de la humanitat i aquesta necessitat de viatjar, la recerca d’allò desconegut, la necessitat d’aventura. No només trencar fronteres sinó fugir per acabar de trobar-nos a nosaltres mateixos, l’aventura de la vida.

LLIBRE:  Homer, Odissea (2011) Versió de F. Mira, Joan. Barcelona, Proa

PEL·LÍCULA: Sean Penn, Into the wild (2007) USA. Paramount Vantage

DISC: Manu Chao, Clandestino (1998) Virgin Records 

Tres tòtems per descobrir o redescobrir, i és que sense L’Odissea la literatura, les novel·les i les aventures no haguessin estat pas les mateixes. Impossible escriure després d’Homer sobre el viatge i no mirar-lo pel retrovisor… El cinema de retruc sempre s’ha emmirallat amb els llibres, la vida de Christopher McCandless és com un Ulisses de finals del segle XX; Sean Penn ens acosta a una de les històries reals més frepants de la recent societat nord-americana, una road movie imprescindible uns paisatges de pel·lícula. Per últim l’ex-líder de Mano Negra va parir la seva obra mestra en solitari just fregant el canvi de mil·lenni, un crit d’alarma a la ferotge globalització; cançons i lletres universals que han marcat escola com a estil i com a model. 

Clandestino, Manu Chao

Recerqueu la vostra biblioteca, descarregueu el llibre digital, recupereu el DVD o alguna de les múltiples plataformes online de pel·lícules, traieu la pols al CD, cassette o vinil… a Spotify ja podeu escoltar l’edició del 20e aniversari amb alguns temes inèdits – cliqueu al link. Gaudiu des de casa del món dels viatges.